Celstraf en rijontzegging geëist na ongeluk bij straatrace

In januari 2022 ging het ’s avonds op een industrieterrein in Beugen helemaal mis. Bij een straatrace tussen twee auto’s werd een andere auto met daarin een zwangere vrouw geraakt. De vrouw raakte zwaargewond. Het ongeboren kind bleef ongedeerd. Het Openbaar Ministerie eist tegen beide racers (23 en 22 jaar oud) een gevangenisstraf en een rijontzegging: ‘De risico’s die hun stoerdoenerij met zich meebracht voor andere weggebruikers heeft hen op geen enkele manier weerhouden.’

De straatrace begon die avond in de Vuursteenstraat op het industrieterrein, waar de twee auto’s vol gas gaven richting de kruising met een voorrangsweg. Een van de twee auto’s kon bij die kruising een auto met daarin een zwangere vrouw niet meer ontwijken. Het kwam tot een harde botsing. Tijdens de botsing reed de veroorzaker daarvan tussen de 84 en 114 km/u, terwijl hij op dat moment al enkele seconden aan het remmen was. De maximumsnelheid op het industrieterrein is 30 km/u. De vrouw brak haar been en moest door de brandweer uit haar auto worden bevrijd. Het ongeboren kind van de vrouw bleef ondanks de klap ongedeerd. De bestuurder van de andere auto raakte ook gewond. Hij liep onder meer een hersenschudding op. De race en het ongeluk werden op video vastgelegd. Het filmpje ging viral op internet.

‘Stoerdoenerij’
Volgens het OM zijn beide bestuurders schuldig aan het ongeluk: ‘Ze voelden kennelijk de behoefte om ten opzichte van elkaar te bewijzen wie de snelste auto had en wie er de hoogste snelheid mee kon of durfde te behalen. Dit heeft geleid tot een straatrace waarbij levensgevaarlijke snelheden werden behaald. De risico’s die hun stoerdoenerij met zich meebracht voor andere weggebruikers heeft hen op geen enkele manier weerhouden.’ Gelet op de gedragingen van beide bestuurders, verwijt het OM de verdachten roekeloos rijgedrag, de zwaarste vorm van schuld.

Eerdere overtredingen
De officier ging in aanloop naar zijn strafeis ook in op eerder rijgedrag: ‘Minder dan een uur voor de aanrijding werd de verdachte die het ongeluk veroorzaakte, in Nijmegen staande gehouden door toezichthouders naar aanleiding van zijn rijgedrag en het kabaal van zijn uitlaat. Hij komt er vanaf met een waarschuwing.” Het was voor hem al niet de eerste keer dat hij voor verkeersovertredingen met politie en justitie in aanraking is gekomen. Naar eigen zeggen had heeft hij al enkele verkeersboetes gekregen, en in 2020 is hem een geldboete van 900 euro opgelegd vanwege een forse snelheidsovertreding.

Gelet op die geschiedenis is de eis tegen de bestuurder van het botsende voertuig hoger. Tegen hem is een gevangenisstraf van 7 maanden geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 jaar. Tegen de andere verdachte eist de officier 6 maanden gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 3 jaar.

bron OM