Aanhoudingen drugslab Cuijk: forse milieuschade drugsafval vastgesteld

In het onderzoek naar het ondergrondse drugslab in Cuijk dat in december 2024 werd aangetroffen, is vorige week een tweede aanhouding gedaan. Eerder werd al een man van 40 uit Boxmeer aangehouden. De nieuwe aanhouding betreft een 33-jarige man uit Ewijk. Inmiddels is vast komen te staan dat de milieuschade bij het perceel aan de Hapseweg in Cuijk aanzienlijk is.

Het ondergrondse lab waar synthetische drugs werden geproduceerd, is een lange periode operationeel geweest en had een flinke productiecapaciteit. Het lab was via een ingenieus systeem verborgen onder de grond. Via een verborgen hydraulische toegang in een loods kreeg men toegang tot het ondergrondse lab. Het lab was op professionele wijze aangelegd. In de ondergrondse ruimte was zelfs ruimte aan om de laboranten te laten uitrusten. Ook werd er in de ruimte een automatisch vuurwapen met geluidsdemper aangetroffen.

Aanhouding

In het rechercheonderzoek kwam ook de 33-jarige man uit Ewijk in beeld. Dinsdag is de man aangehouden. Welke rol hij heeft gehad bij het drugslab wordt verder onderzocht. We sluiten meerdere aanhoudingen niet uit.

De drugsafvalstoffen die vrijkwamen bij het productieproces zijn in een sloot achter de loods gedumpt. De schade die aan het milieu is toegebracht is naar verwachting enorm en loopt in de tonnen. Het opruimen van het drugslab heeft de maatschappij nu al meer dan 70.000 euro gekost.

200.000 kilo per jaar

Veel dumpingen van drugsafval vinden plaats in de provincie Noord-Brabant en in toenemende mate ook in het noorden van het land. Er wordt vooral MDMA (XTC) geproduceerd. Dit leidt naar schatting tot minimaal 200.000 kilo drugsafval per jaar. Om de drug te maken heb je chemicaliën nodig als zoutzuur en aceton. Na productie blijven er vaten vol met gevaarlijke chemicaliën over. Deze worden in grote hoeveelheden in de natuur gedumpt. In 2024 (t/m 3 december) werden bij uitvoeringsorganisatie BIJ12 alleen al in Noord-Brabant voor € 400.000 * aan kosten voor het opruimen van drugsafval gemeld. Deze kosten worden door ons als maatschappij betaald.

Levensgevaarlijke situaties en bodemsanering

Het dumpen van drugsafval kan een enorm gevaar voor milieu, mens en dier opleveren. Het opruimen is specialistisch werk. De chemische stoffen kunnen zo sterk zijn dat ze ernstige brandwonden kunnen veroorzaken en het biologisch evenwicht in bodem en water volledig kunnen verstoren. Vooral afval van de productie van synthetische drugs als MDMA (XTC) en amfetamine levert levensgevaarlijke situaties op voor mens en natuur. Wanneer een vat met chemisch drugsafval openbreekt of een deksel loslaat, lopen de chemicaliën zo de natuur en de buitenlucht in. Op plekken waar zo’n vat gelekt heeft, gaat alle begroeiing dood en soms zie je dat nog na vele jaren. Soms is er gevaar voor het drinkwater of moet de bodem helemaal worden gesaneerd. Bij het lab in Cuijk zat het afval niet eens in vaten, maar liet men het zo in een sloot lopen.

Wat doe ik als ik een dumping van drugsafval zie of drugsafval vindt?

Raak niets aan. Drugsafval is gevaarlijk.
Bel direct de politie via 112 en volg de instructies van de politie op.
Houd 25 meter afstand. Bij brand minimaal 100 meter afstand.
Sta met de wind in de rug zodat chemische lucht niet uw kant op waait.
Maak als het kan foto’s, noteer nummerborden en onthoud de beschrijving van de vervoersmiddelen en de personen. U kunt dit ook melden aan Meld Misdaad Anoniem.

Bron: Uitvoeringsorganisatie BIJ12